Adres Parafii:

Kontakt

Mariaplein 1

4834XG Breda

tel. +31 76 5321 438

mobil: +31 634905233

biuro@pp-breda.nl

Nr konta parafii

Rabobank: 

NL95RABO 0101163622 

Obserwuj nas

Polska Parafia w diecezji

Breda

Over ons

 

Email: kantoor@pp-breda.nl

Poolse Parochie van de  H.M.M. Kolbe in Bisdom van Breda

    De Poolse parochie in het bisdom Breda werd op 1 november 2009 opgericht door toenmalig bisschop J. van den Hende. De parochie is vernoemd naar de heilige Maximiliaan Maria Kolbe en heet voluit "Parochie van de Heilige Maximiliaan  Maria Kolbe". Kolbe was een Poolse priester en martelaar die in de Tweede Wereldoorlog werd vermoord in concentratiekamp Auschwitz.

   

Met een gemeenschappelijke Pools-Nederlandse Eucharistieviering werd op zondag 2 februari om 10.30 uur de Mariakerk overgedragen aan de Poolse parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe. De afbeelding van de zwarte madonna van onze lieve vrouw van Czestochowa werd vanuit de R.K. Laurentiuskerk meegevoerd. De Poolse St. Maximiliaan Kolbeparochie gaat de Mariakerk en de daarbij behorende pastorie huren van het bisdom Breda. Daartoe heeft het bisdom de Mariakerk en de pastorie aangekocht van de parochie van de Heilige Familie. De laatste parochie blijft de Mariakerk nog op beperkte schaal gebruiken.

Vanaf 4 december 2022 Józef Okonek SChr is pastoor van Poolse parochie. De eerste patoor was Sławomir Klim SChr.

 

Wekelijks is er een Poolse eucharistie in de Mariakerk in Breda (9:00 en 10:30 uur) en in Bergen op Zoom (16:00 uur). In Koewacht zijn de vieringen een keer in de maand.

Behalve in Breda zijn er Poolse parochies in de bisdommen Utrecht, Rotterdam, Limburg, Haarlem-Amsterdam, Groningen en Den Bosch.